Monday 7 September 2009

So You Think You Can Speech

President Obama spreekt komende woensdag de natie toe over zijn plannen om de ziektekostenverzekering te hervormen. Amerikaanse televisiezenders staan niet te trappelen om de toespraak live uit te zenden. De reden: het kost ze bakken vol geld.

Als kandidaat was Obama de lieveling van Amerika's televisiezenders. Zijn evenementen en persconferenties trokken veel kijkers en leverden eindeloos stof tot napraten op. Resultaat: kijkcijfers en reclameinkomsten schoten omhoog. Daarnaast gaf hij ook miljoenen uit aan eigen commercials met als hoogtepunt de 30 minuten durende infomercial over zijn leven.

Inmiddels is aan die liefdevolle verhouding een eind gekomen – en niet alleen omdat veel van zijn plannen op weerstand stuiten bij het Amerikaanse volk.

Televisiezenders hebben geen zin meer om hun programmering aan het Witte Huis aan te passen en zo reclameinkomsten mis te lopen. Normaal gesproken volgt na acht minuten inhoud een reclameblok van twee minuten, maar de leider van de vrije wereld heeft aan die oerwet geen boodschap. En dus kost het live en integraal uitzenden van een 60 minuten durende toespraak 15 minuten aan reclameinkomsten.

Trendsetter van deze ontwikkeling was FOX: in april besloten zij als eerste een presidentiƫle prime time persconferentie niet uit te zenden. Een paar maanden eerder had het verplaatsen van American Idol zoveel kijkers gekost dat de zender naar zo`n $6 miljoen kon fluiten. Bij Obama's volgende groots opgezette televisie-toespraak in juli begonnen ook andere zenders tegen te sputteren. Na veel overleg werd de toespraak van acht naar negen uur verschoven en ging de programmaleiding bij ABC en NBC alsnog akkoord met de live uitzending. Of zij dat komende woensdag weer doen is vooralsnog de vraag.

Zeker is al wel dat Fox de Obama speech aan zich voorbij laat gaan. In plaats daarvan staat 'So You Think You Can Dance' in de programmaboekjes. Misschien tijd voor de president om zijn moves weer eens uit de kast te halen?

VIDEO: Obama dansend bij te gast bij talkshowhost Ellen Degeneres

No comments: