Monday 6 October 2008

En...actie! Of juist niet?

Hebben we eindelijk eens presidentsverkiezingen die ergens over gaan, gooit Hollywood roet in het spreekwoordelijke eten. Deze maand gingen twee films in première die de mijlenverre afstand tussen liberaal en conservatief Amerika op weinig subtiele wijze duidelijk maken.

“Religulous” is een documentaire van komiek Bill Maher waarin hij de draak steekt met iedere wereldreligie. Vandaar ook de titel: een samensmelting van de woorden “religion” en “ridiculous.” In de film, waarin de hand van “Borat” regisseur Larry David duidelijk is te zien, reist zelf verklaard atheïst Maher de wereld over om met Christenen, Moslims, Joden, Satanisten en andere Hogere Orde aanhangers over hun geloof te praten. Volgens de komiek is religie “the easiest thing to sell. You can't test it out until after you die. So no one's there to complain. What salesman doesn't want a piece of that territory?”

In “An American Carol” krijgt de linkse liberale filmmaker Michael Malone – een parodie op Michael Moore – zoals te verwachten nachtelijk bezoek van drie geesten. In zijn rol als Malone besluit Kevin Farley - broer van de overleden SNL acteur Chris – dat Amerika's nationale feestdag July 4th afgeschaft moet worden. Het land is namelijk te agressief en stilstaan bij het geweldadige verleden is in zijn ogen ongepast. Samen met de presidenten Washington en Kennedy overtuigt generaal Patton hem gedurende de nacht dat oorlog soms de enige oplossing is; en als Malone de volgende ochtend wakker wordt ziet hij eindelijk ook “America's awesomeness.”

De film is geregisseerd door David Zucker en past in de lijn van zijn eerdere werk zoals de Naked Gun films en de “Scary Movie” trilogie. Dat “An American Carol” het er soms dikker bovenop legt dan bepaalde films van Leni Riefenstal kan in sommige kringen de pret niet drukken. Conservatieve radio host Rush Limbaugh noemde de film “good and funny.” FOX presentator Sean Hannity sprak zijn bewondering uit voor Zucker, omdat hij een ander geluid uit “liberal Hollywood” laat komen; en zijn collega Bill O`Reilly, die een cameo heeft in de film, roept iedereen op naar de bioscoop te gaan.

Voorlopig lijkt de media meer aandacht aan de films te besteden dan het publiek. Dat het land niet en masse voor deze producties uitloopt komt echter niet door de verkiezingen. Volgens de box office cijfers geven Amerikanen de voorkeur aan de pratende hondjes, wat “Beverly Hills Chihuahua” de best-bezochte film van afgelopen weekend maakte. En waarom ook niet? Met twee oorlogen, een dreigende recessie en een energiecrisis wil iedereen graag even het verstand op nul zetten.

De trailer van “An American Carol”


De trailer van “Religulous”

1 comment:

Anonymous said...

Het is toch 1 grote poppenkast die verkiezingen? Kijk maar naar de afgelopen 8 jaar. Wat is er allemaal van de beloftes waargemaakt? Hoe laat Bush Amerika achter?