Friday 27 June 2008

Kater voor McCain?

Richard Nixon verloor de verkiezingen omdat hij tijdens een televisiedebat teveel zweette. Bush senior verkeek zich op zijn “Read my lips: no new taxes” belofte. Al Gore's uitspraak dat hij de uitvinder van het Internet was achtervolgde hem tot in Florida.

Ondanks alle spin doctors, media consultants en communicatie goeroes sluipt er altijd wel één zandkorrel door de mazen van het net, die voldoende is om de hele geoliede campagnemachine te laten vastlopen. En dit jaar zou Belgisch bier die rol wel eens kunnen vervullen.

De Belgische bierbrouwer InBev – bekend van oa Stella Artois, Hoegaarden en Beck's – maakte onlangs bekend de Amerikaanse brouwerij Anheuser-Busch over te willen nemen. Het idee dat de grootste brouwerij van het land, de fabrikant van het Amerikaanse oerproduct Budweiser, in Belgische handen terecht zou kunnen komen is voor veel Amerikanen het slechtste nieuws in tijden. Het bedrijf ligt inmiddels onder zware druk om het aanbod af te wijzen.

Via zijn vrouw heeft die kritiek John McCain bereikt. Cindy McCain is voorzitter van een Anheuser-Busch distributeur en haar aandeel in het bedrijf is goed voor tientallen miljoenen.

Werknemers stonden tot voor kort pal achter zijn kandidatuur en doneerden meer geld aan zijn campagne dan ieder ander bedrijf. De staat Missouri, waar het hoofdkantoor van Anheuser-Busch gevestigd is, stemde zowel in 2000 als in 2004 voor de Republikeinse presidentskandidaat. Als de verkoop echter doorgaat zou dat dit jaar zomaar kunnen veranderen: zowel Gore als Kerry verloren de staat en daarmee het presidentsschap op het nippertje.

Of McCain bier drinkt is niet bekend. Maar als Missouri en het Witte Huis op 4 november naar de Democraten gaan weet hij in ieder geval hoe zwaar de kater is die je van Belgische bier kan krijgen.

No comments: