Monday 16 June 2008

DroGristenen

Een tube tandpasta, aspirines, condooms en een zakje drop. Op het oog een onschuldig boodschappenlijstje. Maar als je denkt alles bij de DMC Pharmacy te kunnen kopen, vergeet het maar. En het probleem is niet de drop.

DMC Pharmacy, die deze zomer officiëel opengaat, is een zogenaamde “pro-life” drogisterij. Je kan er voor alles terecht, behalve de pil, condooms en de morning-after pil. Het gebruik hiervan staat gelijk aan abortus en het werkt losbandigheid, scheidingen, sexueel overdraagbare ziekten en anders sociaal onwenselijk gedrag in de hand. Voor uitbater Robert Semler, die samen met zijn personeel elke werkdag aftrapt met een gebed, is het “een logisch besluit voor een bedrijf dat religie hoog in het vaandel heeft.”

Critici zien de komst van de DMC Pharmacy en soortgelijke drogisten met lede ogen toe. “Contraceptie is een essentiëel onderdeel van de gezondheid van vrouwen,” aldus Marcia Greenberger van de National Women's Law Center. “De beslissing van DMC Pharmacy kan vrouwen in gevaar brengen. Drogisten zouden, net zoals ieder andere profesional, de belangen van hun patientën boven hun eigen gewetensbezwaren plaatsen.”

In Californië, New Jersey, Illinois en Washington mogen drogisterijen sinds kort geen enkel recept meer weigeren en 10 anderen staten overwegen dezelfde wet in te voeren. In veel andere staten bepalen drogisten echter zelf wat ze wel en niet verkopen. “Terecht,” aldus president van Pharmacists for Life International (PFLI), “als iemand niet betrokken wil worden bij het afbreken van menselijk leven, dan moet dat kunnen.”

Het lijkt redelijk, maar vanzelfsprekend meet de PFLI, zoals iedere conservatief-Gristelijke organisatie met twee maten. Waar zwangere vrouwen resoluut de deur wordt gewezen en het heilige geboorterecht van de ongeboren vrucht gepredikt wordt, kunnen mannen zonder probleem Viagra kopen. Alsof erectieproblemen geen beslissing van hogerhand zijn.

No comments: